Back to top

Cei 6 pași Formthotics

1: Selectarea ortezelor Formthotics și ajustarea lor

Pasul 1 Formthotics

Selecția ortezelor Formthotics în funcție de model și mărime:

  • Selectarea ortezelor dintr-o arie largă de densitate a spumei
  • Alegerea modelului în funcție de pantofi

Forma ortezelor Formthotics este realizată pentru a se adapta suprafeței plantare a piciorului, care se găsește în poziție neutră, realizându-se astfel un contact total între cele două suprafețe.

Pasul 1 Formthotics

Ajustarea ortezelor Formthotics:

  • orteza se decupează la capătul distal, dacă este necesar (dacă orteza este mai mare decât branțul pantofului)
  • orteza se introduce în pantof (după ce în prealabil a fost scos branțul pantofului)
  • ortezele sunt încălzite direct în pantof. Printr-un proces de termoformare (orteza se modifică prin intermediul căldurii) orteza se adaptează piciorului și pantofului.
  • ajustarea poziției ortezei în funcție de pacient - pacientul se încalță cu pantofii ce conțin ortezele, iar clinicianul ajustează poziția ortezelor astfel încât proiecția genunchiului să se alinieze pe al doilea deget.
Pasul 2 Formthotics

2: Perioada de obișnuire a pacientului cu purtarea ortezelor

Pacientului i se recomandă între 3-7 zile să se obișnuiască cu purtarea ortezelor.

În această perioadă ortezele Formthotics se modifică ușor în concordanță cu tipul de activitate susținută de fiecare pacient.

Pasul 3 Formthotics

3: Modificări la nivelul piciorului din spate

Poziția piciorului din spate este corectată prin adăugarea unor pene/suporți pe suprafața ortezelor Formthotics. Aceste pene sunt folosite cu scopul de a susține piciorul într-o poziție biomecanică corectă, contribuind astfel la reducerea durerii și a disfuncției.

Cele mai des folosite sunt penele mediale (varus wedge) care se aplică pe orteză cu scopul de a preveni pronația excesivă, îmbunătățirea aliniamentului și funcția piciorului, precum și scăderea rezistenței la mișcarea de supinație.

În cazul unei supinații exagerate, aplicăm o pană/suport laterală (rearfoot valgus wedge).

Întrebăm pacientul dacă simte o îmbunătățire prin aceste modificări. De asemenea, putem adăuga un înălțător sub călcâi.

Pasul 4 Formthotics

4: Modificari la nivelul antepiciorului

Modificările la nivelului antepiciorului pot fi corectate prin adăugarea unor pene pe suprafața ortezei. Aceste pene sunt folosite ca un mijloc de a aplica o forță la nivel antepiciorului. Forța aplicată depinde de grosimea și de unghiul penei. Aceste pene pot fi aplicate pe suprafața medială sau laterală a ortezei pentru a susține antepiciorul într-o biomecanică corectă.

Cele mai des utilizate sunt penele laterale (forefoot valgus wedge) care cresc stabilitatea și forța de împingere la nivelul antepiciorului.

Este important ca atunci când facem aceste adausuri să nu afectam aceste două funcții ale piciorului.

Facem aceste modificări în funcție de feedback-ul pacientului.

 

Pasul 5 Formthotics

5: Testarea ortezei în încaltaminte

Observăm felul în care pacientul stă în picioare și merge și evaluăm efectele funcționale ale ortezei în timp ce pacientul poartă aceste orteze în pantofi.

Tehnologia și caracteristicile structurale ale pantofului afectează funcția membrului infrerior și a piciorului. Structura pantofului poate influența felul în care ortezele funcționează. Dacă pantoful pe care îl purtăm nu este bun, orteza își pierde din funcție, prin urmare folosirea unor pantofi potriviți este necesară ca aceste orteze să funcționeze adecvat.

Repetăm toate cele 6 teste efectuate de data aceasta cu ortezele în pantof (pantof sport). O să observăm cu siguranță o îmbunătățire imediată.

Pasul 6 Formthotics

6: Următorul control și ajustarea corespunzătoare

Ortezele Formthotics trebuie reverificate și reajustate la un interval de 3-6 luni de zile, în special în perioada de început. Repetăm toate cele 6 teste menționate cu ortezele în pantofi.

Cu siguranță că vom observa îmbunătățiri în toate cele 6 teste enumerate mai sus.

Felul în care pacientul răspunde la folosirea ortezei diferă în timp și este influențat și de alte terapii folosite. În aceste caz, putem reduce dimensiunea penelor și câteodată renunțarea la ele.

Tratamentul se termină atunci când pacientul este capabil să realizeze activitățile zilnice fără durere și restricții de mobilitate la nivelul piciorului.

 

Comandă Produsele Formthotics

Completează formularul și noi te contactăm în cel mai scurt timp

Pentru a plasa o comandă, apasă pe butonul de mai jos:

Comandă Produsele