Back to top

Cele 6 teste Formthotics

1. Morfologia piciorului și testul de mișcare

Pasul 1 Formthotics

Se folosesc principiile generale ale biomecanicii piciorului în lanț kinetic deschis: se observă poziția articulației și mobilitatea pasivă.

Se evaluează aliniamentul părții din spate a piciorul, antepiciorul și a primei raze în timp ce susținem articulația subtalară într-o poziție neutră (metodă Root).

Această metodă permite clinicianului să evalueze și să înregistreze morfologia piciorului ca punct de pornire, care mai târziu o să-l ajute în înțelegerea compensațiilor la nivelul piciorului în condiții de încărcare cu greutate a piciorului (stând în picioare).

Pasul 1 Formthotics

Se evaluează mobilitatea pasivă la nivelul gleznei: flexia dorsală și flexia plantară, pronația și supinația la nivelul articulației subtalare, pronația și supinația la nivelul articulațiilor metatarsotarsiene, flexia dorsală și plantară la nivelul primei raze și dorsiflexia la nivelul primei articulații metatarsotarsiene. Hipermobilitatea la nivelul acestor articulații cât și hipomobilitatea lor îi oferă clinicianului informații suplimentare și-l ajută să înțeleagă cum și de ce piciorul prezintă compensații disfuncționale în timpul mersului.

Teste realizate în lanț kinetic închis - cu piciorul pe sol cu încărcarea propriei greutăți corporale

Pasul 2 Formthotics

2: Testul de aliniament

Aliniamentul piciorului și a extremității inferioare se examinează în poziția stând pentru a determina dacă și ce fel de modificări compensatorii se produc în această poziție. Informațiile obținute în urmă celor două teste ne ajută să avem o mai bună imagine asupra problemei.

Când facem evaluarea aliniamentului scheletar ne folosim de principiile biomecanice. Pacientul este examinat în poziție relaxată cu sprijin pe ambele picioare, din spate, din față, dintr-o parte analizându-i-se poziția membrelor inferioare. Observăm poziția calcaneului, înălțimea arcului medial, poziția osului navicular, a tibiei, poziția piciorului, aliniamentul la nivelul bazinului, a unghiului și a bazei de susținere și de asemenea, dacă piciorul prezintă vreo malformație. Aceste modificări la nivelul piciorului sunt de fapt o consecință a restricțiilor la nivelul articulațiilor și a țesutului moale de la nivelul coloanei vertebrale, bazinului, șoldurilor și a picioarelor.

Pasul 3 Formthotics

3: Testul de rezistență la supinație

Clinicianul face manual mișcarea de supinație la nivelul piciorului și gradează forța musculară pe o scară de la 1 la 5. Forța necesară pentru mișcarea de supinație depinde de poziția articulației subtalare și variază semnificativ de la o persoană la altă. În timpul mersului, mișcarea de supinație este generată printr-o combinație a forței de reacție la sol și a musculaturii de la nivelul piciorului. Cu cât rezistența la supinație este mai mare cu atât forța de pronație crește, crescând încărcătura pe structurile mediale ale piciorului. Prin folosirea unei orteze Formthotics reducem rezistența crescută la supinație, scădem încărcătură pe structurile mediale ale piciorului și implicit durerea este eliminată.

Pasul 4 Formthotics

4: Testul Jack (efectul Windlass)

Estimează funcția mecanismului Windlass folosind testul "Jack".

Se evaluează funcția efectului Windlass folosind testul Jack. Acest test clinic evaluează mobilitatea dorsiflexiei la nivelul halucelui asociată cu ridicarea pe vârf și propulsia. Felul în care porțiunile terminale ale fasciei plantare se rulează în jurul capetelor metatarsienelor poartă denumirea de Mecanism Windlass (Hicks,1954). Pentru ca degetele să realizeze mișcarea de dorsiflexie, articulația subtalară trebuie să facă o mișcare de supinație. Forța necesară pentru realizarea dorsiflexiei degetului mare și activarea Mecanismului Windlass diferă de la persoană la persoană.

Clinicianul realizează manual dorsiflexia degetului mare până când piciorul intră în supinație și gradează forță necesară pe o scală de la 1 la 5.

Ortezele Formthotics ar trebui să scadă această forță și să crească eficientă mersului.

Pasul 5 Formthotics

5: Testul de indoire a genunchiului pentru a observa controlul proximal

Prin acest teste se evaluează stabilitatea posturală la nivelul coloanei lombare, pelvisului și a sistemelor de control proximale. Pacientul este instruit să stea într-un picior și să-și mențină echilibrul cu ochii închiși, apoi cu piciorul într-o poziție neutră i se cere să îndoaie genunchiul. La un moment dat, genunchiul pacientului începe să se miște de la dreaptă la stânga și pacientul își pierde echilibrul. Clinicianul observă durată echilibrului, funcția piciorului în poziție neutră și pierderea echilibrului (medial, oblic sau lateral).

Acest test este relevant deoarece oferă informații despre proprioceptori și stabilitate posturală.

Ortezele Formthotics îmbunătățesc stabilitatea și durată echilibrului, scăzând în același timp instabilitatea laterală de la nivelul genunchiului.

6: Testul neuromotor de echilibru

Împingerea eficientă în timpul flexiei plantare necesită un picior stabil. Pacientului i se cere să stea într-un picior, apoi să se ridice pe vârfuri. Clinicianul observă și evaluează ușurință cu care pacientul se ridica pe vârfuri, stabilitatea și tendința de mișcare a piciorului în inversie ce duce la instabilitate. Toți acești factori sunt importanți în timpul propulsiei.

Ortezele Formthotics cresc stabilitatea, prevenind inversia la nivelul gleznei și instabilitatea la nivelul gleznei.

Pasul 6 Formthotics

Varianta 1: Ochii închiși/deschiși stând într-un picior

Pasul 6 Formthotics

Varianta 2: Testul de echilibru prin mișcarea piciorului în formă de stea

Pasul 6 Formthotics

Varianta 3: Testul de stabilitatea pentru antepicior

Pentru a determina stabilitatea la nivelul antepiciorului, pacientului i se cere să se ridice pe vârfuri, timp în care specialistul evaluează stabilitatea și tendința de inversia la nivelul gleznei (instabilitatea).

 

Comandă Produsele Formthotics

Completează formularul și noi te contactăm în cel mai scurt timp

Pentru a plasa o comandă, apasă pe butonul de mai jos:

Comandă Produsele