Back to top

Piciorul fara durere

Fara durere la fotbal cu Formthotics

Rebecca Moriarty, podiatru la Olympic Park Podiatry, Melbourne – www.opsmc.com.au

Rebeca Moriarty, podiatru la Olympic Park Podiatry, Melbourne, Australia, ne descrie cum a ajutat-o pe o jucătoare de 24 de ani să joace fotbal fără dureri la nivelul picioarelor.

Pacientul, un jucător de fotbal de 24 de ani, prezintă durere bilaterală la nivelul tibiei, și gambelor, de aproximativ doi ani. A fost tratată inițial de un podiatru și i s-au prescris niște orteze foarte rigide pe care pacientul nu le-a putut tolera, și după 6 luni nu le-a mai purtat.

Pacientul a încercat să joace fotbal în continuare, dar spre sfârșitul sezonului a fost nevoit să ia o pauză de 6 săptămâni. După a fost nevoit să mai ia 6 săptămâni de pauză, din cauza durerii. Tratamentul constă în masaj, medicamente antiinflamatorii și schimbarea ghetelor de fotbal. Pe la jumătatea celui de-al doilea sezon, pacientul s-a prezentat la noi la clinică cu dureri la nivelul tibiei care durau de 5 săptămâni. L-am evaluat și l-am diagnosticat cu Sindrom de Stres Medial Tibial bilateral.

La examinare, pacientul prezența mobilitate normal la nivelul articulației șoldului, fără discrepanța de lungime a membrelor inferioare, și o ușoară contractare a mușchilor ischiogambieri. Mobilitatea la nivelul articulației subtalare și mid- tarsale era aproape în limite normale. Flexia dorsală la nivelul gleznei era normală. Partea posterioară și de mijloc a piciorului erau în pronație excesiva iar pacientul nu a putut tolera ortezele care i-au fost date în trecut. De asemenea, țibia era în ușoară rotație internă.

În timpul consultației, pacientului i s-au prescris o pereche de orteze Single Hard (red) Formthotics, la care s-au adăugat extensii pentru o mai bună susținere a părții mediale a piciorului. Pacientul a purtat ortezele o săptămâna după care s-a întors la control. După o săptămâna a putut să alerge, iar după ce s-a obișnuit cu ortezele în ghetele de alergare, i s-a permis să le folosească și în ghetele de fotbal. Pacientul a continuat de asemenea și stretchingul, masajul și folosirea gheții.

Pacientul s-a întors la reevaluare, după 6 săptămâni de purtare a ortezelor Formthotics. Durerea la nivelul tibiei a dispărut iar pacientul era foarte fericit pentru că putut să joace două meciuri fără durere.

Pacientul a fost monitorizat timp de șase luni și nu a mai prezentat durere. După nouă luni ortezele Formthotics au fost reajustate. Ele au fost foarte bine tolerate comparative cu cele rigide care -au fost prescrise inițial pe care pacientul nu le- putut tolera. MTSS este un sindrom cauzat de impactul cu suprafețe rigide, iar ortezele Formthotics reduc acest impact distribuie uniform presiunea la nivelul piciorului.