Back to top

Un act de echilibru – nimic nu este ceea ce pare

Scapă de durere

Robert este un om foarte activ de 60 de ani. Merge la gym, la aleargare, și este antrenor de athletism în timpul liber. El s-a prezentat la medic dup ace afacut o fractură la nivelul metatarsului 5. Osul a fost fixat prin fixare internă. Chirurgul i-a dat voie să se întoarcă la activitatea lui obișnuită, și i-a recomandat să consulte un podiatru.

Probleme la nivelul piciorului și extremității inferioare

Robert i-a explicat podiatrului că își simte glezna instabilă, și că din cauza durerii la nivelul piciorului, în zonă laterală a gleznei, nu mai poate alergă bine. EL a continuat să alerge chiar și cu durere. Simptomele de durere le ameliora prin pauză și masaj. Pantofi de alergare prezentau uzură pă zonă laterală, iar partea din spate a pantofului se rupeau foarte des. Din cauza faptului că avea picioare plate el purta pantofi speciali cumpărați din magazine.

Diagnostic și evaluare

Pacientul prezența picioare plate dar și probleme la nivelul aliniamentului genunchiului. Când I s-a cerut să efectueze “star excursion test” pacientul a demonstrat o instabilitate crescută la nivelul genunchiului. Bilateral, rezistentă la supinație era scăzută, în poziția stând. Jack’s test a fost pozitiv. Radiografia evidenția o înclinare laterală a osului talus, iar articulația sub-talara prezența o deviere laterală. Partea din mijloc a piciorului (mid-foot) era foarte rigidă, dar cedă ușor la mobilizare.

Obținerea confortului și a performanței

După ce i-am evaluat poziția piciorului și a membrului inferior în timpul mersului și a alergării, și de asemenea forță musculară, am realizat un plan de tratament, care a inclus următoarele:

1. Am plecat de la premisă că, chiar dacă, piciorul lui prezența o mișcare aparentă de pronație excesiva, articulația subtalara prezența de fapt o mișcare de supinație excesiva. Nu era necesar să împingem boltă plantară în sus și în exterior ci să scădem instabilitatea laterală la nivelul articulației sub-talare.

2. L-am sfătuit-înlocuiască pantofii pe care folosește cu pantofi care nu- ofere susținere la nivelul din spate de mijloc piciorului. acești pantofi am introdus o pereche de Formthotics Medical Low Profile Dual Hard, la care le-am adăugat un suport plantar pe partea , spatele metatarsului 5.

3. După ce făcut un program de recuperare ușor Robert-întors gradual la activitatea de dinainte, așteptat ce efect au ortezele.

4. La , Robert spus -reîntors la activitățile obișnuite ( alergare ) stabilitatea la nivelul gleznei crescut.

5. La următoarele vizite-constatat Robert poate alerge fără durere