Back to top

Afecțiunile la nivelul membrului inferior și piciorului

Există o varietate de afecțiuni la nivelul piciorului și membrului inferior unde purtarea unei orteze Formthotics vă poate ajuta. Dacă dumneavoastră credeți că aveți una dintre aceste afecțiuni, vă recomandăm să consultați un cadru medical care include următoarele categorii de specialiști: podiatrii, ortopezi, chirurgic, osteopati, fizioterapeuți, kinetoterapeuți, doctori de medicină sportivă și medici de familie. Specialiștii care se ocupă doar de afecțiunile la nivelul piciorului se numesc podiatri.

Aceste afecțiuni la nivelul membrului inferior și piciorului includ:

 

Piciorul dureros

Durerile la nivelul piciorului și membrului inferior pot fi cauzate de o serie de factori care includ: mersul pe suprafețe dure, neadecvate, oboseală musculară, purtarea pantofilor nepotriviți și o biomecanică neadecvată la nivelul piciorului. De exemplu, în cazul unui picior în pronație exagerată produsul Formthotics Dual Formax - cu două densități diferite de spumă, funcționează foarte bine. Acest tip de orteză Dual-density sau Dual Formax absoarbe șocurile la nivelul călcâiului și distribuie presiunea la nivelul piciorului în mod egal asigurând în același timp o mai bună susținere a boltei plantare și a celorlalte structuri ale piciorului (ligamente, tendoane, oase). În acest fel se reduce tensiunea la nivelul mușchilor și confortul la nivelul piciorului.

 

Tendinita Achileană (durerea la nivelul tendonului Achile)

Scurtarea mușchiului gastrocnemian sau a soleusului și pronația exagerată sunt două cauze frecvente ale durerii la nivelul tendonului Achilean. Ortezele Formthotics corectează această pronație exagerată prin suportul pe care-l asigură arcului medial al boltei plantare reducând astfel tensiunea la nivelul tendonului lui Achile. De asemenea, orteza poate fi modificată prin adăugarea unui suport sub călcâi reducând astfel încărcarea și presiunea la nivelul tendonului lui Achile.

 

Entorse la nivelul gleznei

În cazul entorselor de la nivelul gleznei, ortezele care funcționează cel mai bine sunt Low Profile Dual Formthotics - orteze cu profil mic. Acest tip de orteze datorită faptului că sunt mai subțiri susțin piciorul într-o poziție corectă fără să pună prea multă presiune pe ligamentele deja afectate (întinse). Acest tip de orteze nu pun o presiune exagerată la nivelul boltei plantare. Deoarece stratul superior al ortezelor este mai moale și se modulează datorită temperaturii piciorului, se realizează o stimulare mai bine a proprioceptorilor, care sunt vitali pentru echilibru și esențiali în procesul de vindecare al entorselor.

 

Durerea la nivelul boltei plantare

Pronația exagerată la nivelul piciorului este factorul cheie ce contribuie la apariția durerii la nivelul boltei plantare. Prin susținerea arcului medial, ortezele Formthotics controlează acestă pronație exagerată. De asemenea, ortezele preiau presiunea de pe structurile afectate, grăbind vindecarea și prevenind eventualele entorse pe viitor.

 

Artrita

Artrita este o afecțiune foarte des întâlnită care se manifestă prin inflamație la nivelul articulatiilor. Această inflamație cauzează durere, redoare articulară și în consecință umflarea articulației. Artrita poate afecta orice articulație a organismului. Sunt foarte multe tipuri de artrită, dar cele mai frecvent întâlnite sunt osteoartita si poliartrita reumatoidă.

 

Durerea de spate

Durerea de spate, în special în zona lombară, afectează 4 din 5 oameni la un anumit moment din viața lor. Pe lângă folosirea ortezelor, trebuie făcut un program de recuperare care să tonifice musculatura spatelui și a centurii pelvine.

 

OSTEOFITE (ciocuri, monturi, pinteni)

Aceste depuneri de calciu sunt foarte dureroase în special atunci când piciorul se află într-o poziție incorectă de pronație exagerată. Această pronație exagerată duce la o presiune foarte mare la nivelul primei articulații metatarsofalangiene (MTS) scăzând capacitatea de împingere a piciorului  în timpul mersului. Prin folosirea ortezelor Formthotics, care asigură suport arcului medial, se reduce pronația exagerată și scade presiunea la nivelul acestei articulații. Deoarece acest tip de orteze sunt termoformabile - răspund la temperatura piciorului și se adaptează formei piciorului - scad presiunea la nivelul primei articulații metatarsofalangiene, locul cel mai frecvent unde apar aceste depuneri de calciu. Rezecția chirurgicală (îndepărtarea chirurgicală a monturilor) este doar o soluție temporară, cauza formării acestora neluându-se în considerare.

 

Afecțiuni la nivelul piciorului copiilor

Folosirea ortezelor pentru afecțiunile piciorului la copii este un subiect foarte controversat. Afecțiunile simptomatice ale piciorului la copii cum ar fi piciorul plat, Osgood Schlater, boală Severs și dureri la nivelul tendonului lui Achile, beneficiază de folosirea ortezelor Formthotics. Folosirea ortezelor Formthotics crește confortul la nivelul piciorului și stimulează proprioceptorii din articulații (capacitatea piciorului de a percepe poziția sa în spațiu) și oferă piciorului suport maxim fără iritarea structurilor aferente (tendoane, oase, mușchi și ligamente).

 

Formări și depuneri de calus

Suprasolicitările și presiunile asupra boltei plantare poate fi considerabil diminuate prin folosirea ortezelor Formthotics. Datorită faptului că aceste orteze răspund la căldura piciorului și se modelează în funcție de acesta, ele asigură o distribuție uniformă a presiunii și reduc riscul de formare a calusului. Formthotics reduce pronația excesivă și formarea de calus în special în zona medială a halucelui (degetul mare).

 

Diabet

Diabetul apare ca o consecință a incapacității organismului de a produce insulină și de a menține cantitatea de zahăr din sânge în valori normale.

 

Piciorul Plat

Dacă alte tipuri de orteze pot irita bolta plantară în cazul unui picior plat, ortezele Formthotics s-au dovedit a fi foarte eficiente în toate cazurile de picioare plate funcționale. Faptul că orteza răspunde la căldura degajată de picior, permite că aceasta să se moduleze în funcție de forma piciorului. Ele corectează pronația exagerată și, prin suportul pe care îl oferă arcului medial al piciorului, reduc și tensiunea  de la nivelul tendonului lui Achile, al tibialului posterior și al flexorului lung al halucelui.

 

Fascita plantra (durere la nivelul călcâiului)

Ortezele Formthotics se modulează și se adaptează formei piciorului. Datorită acestui fapt, suprafața plantară a piciorului este susținută în poziție corectă, îmbunătățind capacitatea de funcționare a piciorului. Orteză susține și arcul plantar medial, reducând pronația excesivă. În acest fel, se reduce durerea de la nivelul călcâiului. Dacă observăm și scurtarea tendoanelor  mușchilor gastrocnemian și a soleusului, atunci adăugăm un suport pentru călcâi cu scopul de a prelua tensiunea de la nivelul acestor tendoane.

 

Durerea de șold și de coloană lombară

Durerea de la nivelul șoldului și a coloanei lombare poate fi rezultatul pronației excesive la nivelul piciorului și se poate trata prin folosirea ortezelor Formthotics. Prin simpla reducere a pronației excesive de la nivelul piciorului, poziția membrului inferior se corectează, reducând astfel și durerile de la nivelul șoldului și a coloanei lombare.

 

Durerea de genunchi

Durerile la nivelul patelei și ligamentului medial al genunchiului sunt de obicei cauzate de poziția incorectă a piciorului  și a membrului inferior. Prin realinierea și menținerea piciorului într-o poziție corectă se realizează și corectarea poziției genunchiului, reducând astfel unghiul Q al patelei și tensiunea ligamentului medial.

 

Pronația și supinația excesivă

Prin susținerea în poziție corectă a arcului medial al piciorului, ortezele Formthotics corectează pronația excesivă. În plus, prin adaugarea pe orteză a unor suporți cum ar fi cei pentru susținerea părții mediale a porțiunii posterioare a piciorului, se obține o susținere și mai bună a boltei plantare. Ca să controlăm supinația excesivă folosim ortezele Formthotics cu profil mic pe care adăugăm suporți în zona laterală și/sau posterioară a piciorului.

 

Sindromul de stres tibial medial - MTSS

Formthotics oferă control excesiv piciorului, o cauză comună a sindromului de stres tibial medial. Acest lucru este realizat cu suportul arc median de control suplimentar ce poate fi obținută prin turnare la căldură și de adăugarea de extensii suplimentare la produsele formthotic.