Back to top

Formări și depuneri de caluș

Bătături și călusuri sunt două dintre cele mai frecvente vătămări pe care le poți avea la picior

Bătături și călusuri sunt cauzate de o presiune anormală sau de frecare atunci când purtați încălțăminte neadecvată sau aveți o funcție necorespunzătoare a piciorului.

Atunci când există stres excesiv de țesut exercitat asupra pielii, mecanismul de protecție naturală a organismului este de a construi straturi dure de piele pentru a proteja țesuturile subiacente. Pielea continuă să se îngroșă și se întărește pe măsură ce presiunea continuă și în cele din urmă zona va deveni dureroasă.

O bătătură sau calușurile sunt un simptom al unei cauze care ce stă la baza și care trebuie să fie evaluată de către un podiatrist.

 

Calușurile

Calusurile sunt o îngroșare difuză a pielii peste proeminentele osoase sau în jurul graniței călcâielor. Ele apar de multe ori fără durere, dar poat de asemenea să ardă. Mai ales în timpul verii, atunci când pielea este uscată, călusurile pot să crape (fisura), în special în jurul călcâiului și sub mingea piciorului. Fisurile poate duce la infecții și sunt adesea extrem de dureroase.

 

Bătăturile

Există două tipuri principale de bătături:

 • Bătăturile dure, care sunt zone concentrate ale pielii uscate și întărit. Ele sunt adesea găsite peste articulațiile degetelor de la picioare, ca urmare a presiunii exercitate de încălțăminte largă pe picor.
 • Bătăturile moi, care sunt albe și cauciucate în general, se dezvoltă între degetele de la picioare.


Infecție și ulcerații ale bătăturilor pot să apară și sunt o complicație serioasă pentru persoanele cu diabet zaharat, picioare insensibile sau cu o circulație deficitară.

 

Cauzele de bătăturilor și a călusurilor

 • încălțăminte nepotrivită, care este prea strânsă peste caseta degetelor de la picior sau prea tare sub picioare.
 • deformări ale degetelor de la picior, cum ar fi hammertoes, degetele de la picioare retrase sau a inflamațiilor la picior
 • proeminentele osoase și spațiu diminuat pe picioare
 • anomalii biomecanice sau ale mersului

 

Prevenirea bătăturilor și călușurilor

Bătăturile și călușurile sunt ușor de prevenit - doar eliminarea cauzei este problema. Cauza este că se datorează unei presiuni excesive. Fixarea corectă a încălțămintei în jurul degetelor de la picioare, utilizarea de tampoane pentru a reduce presiunea, managementul chirurgical al unei proeminentă osoasă și ingrijirea la podiatric regulat sunt cele mai bune opțiuni pentru prevenirea bătăturile și calusurile.

Tratamentul pentru bătături și calușuri

 • Nu încercați niciodată să le tăiați voi și nu folosiți plasturi, deoarece aceste substanțe chimice ce se regăsesc în plasture pot fi periculoase (în special pentru diabetici sau cei cu o circulație proastă a sângelui)

Sunt alte lucruri care le puteți face pentru a ajuta la ameliorarea durerii:

 • Utilizați o piatră ponce sau un fișier de picior pentru a freca și îndepărta pielea îngroșată, faceți acest lucru cu atenție și ușor (dar nu și dacă sunteți diabetic) se face după ce ați îmbibat piciorul în apă caldă pentru a înmuia pielea.
 • Purtați încălțăminte cu o cutie de deget de la picior lat și un toc jos.
 • Achiziționați branțurile pentru pantofi.

Faceti o programare pentru a vedea un podiatrist

Podiatrul va evalua bătăturile și calușurile adecvat pentru a determina cauza și punere în aplicare a unui plan de management.

Un plan de gestionare este posibil să se ia în considerare cu mai multe opțiuni:

 • Întreținere regulată pentru a menține bătăturile și călușul redus.
 • Umplutură pentru a preveni presiunea care provoacă bătăturile sau calușul.
 • Consiliere de încălțăminte.
 • Orteze de picior pentru a calma zonele de presiune sub picior.
 • Corecția chirurgicală a unei proeminență osoasă care cauzează zone de presiune ridicată.

 

Formthotics poate ajuta la ameliorarea simptomelor de bătături și calușuri.

Formthotics ameliorarează durerea bătăturilor și calușurile prin disiparea forțelor de pe picioare în timpul activității.

Formthotics sunt o bază ideală pentru a calma zonele de presiune sub picior și disipa forțele purtătoare de greutate pe o suprafață mai mare. Formthotics, de asemenea, ajută la furnizarea de aliniere optimă a piciorului pentru a îmbunătăți funcția piciorului în timpul activității.

O varietate de opțiuni de Formthotics permit podiatristului dvs. pentru a selecta cele mai bune produse Formthotics pentru picioare, încălțăminte și activități. Produsele Formthotics oferă apoi posibilitatea de a fi personalizate de catre podiatristul dumneavoastra potrivit nevoilor picioarelor tale.Pentru mai multe informații

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7587909